[O1] Jaką maksymalną przyczepę może ciągnąć Octavia?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sevi
    Ambiente
    • 2012
    • 123

Zamieszczone przez r2r
    Śmiem przypuszczać że sytuacja będzie dużo gorsza od tej która była w Krakowie przy powstawaniu ronda Ofiar Katynia. Obecne tu Krakusy mogą się wypowiedzieć jak wyglądała jazda w tamtych okolicach podczas powstawania tego ronda.
    He, he, he - Rondo jest - a smród... - tfu - KORKI i PROBLEMY - pozostały :-(
    Obecnie remontowana jest Jasnogórska (ulica wjazdowa do Krakowa od strony Olkusza, prowadząca do wspomnianego ronda). Z 4 pasów zostały 2 :-(
    Wyjazd z Olkusza na Krk też rozgrzebany od kilku miesięcy :-(
  • klekocix
    Rider
    • 2010
    • 479
    • Octavia I combi (1U5)
    • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Jako tańsza alternatywa dla zakupu samochodu dostawczego przy mojej działalności zastanawiam się nad zakupem odpowiednio dużej przyczepy.

W dowodzie rejestracyjnym mam informację, że max. waga przyczepy ciągniętego przez mój samochód może mieć 600kg bez hamulca i 1300kg z hamulcem.

Pytanie tylko brzmi - czy jest jakaś informacja jak maksymalnie duża może być ta przyczepa? Posiadając tylko kat. B wiem, że nie mogę jechać z przyczepą 2-osiową. Czy są jeszcze jakieś obostrzenia co mi wolno a co nie w związku z ciągnięciem przyczepy?

Interesowałaby mnie raczej wersja z max. wagą 600kg, czyli bez hamulca.
    Towar, który mam wozić jest raczej spory rozmiarami ale nie aż tak ciężki, więc to mogłoby się sprawdzić.

Chciałbym mieć jak największą przyczepę homologowaną na 600kg.

EDIT - doczytałem się (jeśli to prawda), że przyczepa jednak może być o wadze 750kg i może mieć nawet 2 osie - i nadal traktowana jest jako "lekka" czyli kat. B wystarcza... To jak to jest?
    Freshtimers.pl, czyli mój mały fanpage z samochodami na wielkim Facebooku

https://www.facebook.com/Freshtimers

Komentarz

• endryu
      RS
      • 2006
      • 3777
      • Octavia II combi (1Z5)
      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez klekocix
      To jak to jest?
      tak. Była o tym już mowa, poczytaj tu http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...rzyczepa+lekka
      O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
      O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
      =================================================

Komentarz

• leonn
        RS
        • 2011
        • 2730
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Dz. U. z 2005 r. Nr 108, poz. 908 z późn. zm.
        USTAWA z dnia 20 czerwca 1997 r.
        Prawo o ruchu drogowym

DZIAŁ IV

Kierujący

Rozdział 1
        Uprawnienia do kierowania

Art. 88.

1. Dokumentem stwierdzającym uprawnienie do kierowania pojazdem silnikowym jest prawo
        jazdy określonej kategorii.
        2. Prawo jazdy uprawnia do kierowania:
        1) kategorii A - motocyklem;
        2) kategorii A1 - motocyklem o pojemności skokowej silnika nieprzekraczającej 125 cm3 i mocy
        nieprzekraczającej 11 kW;
        3) kategorii B:
        a) pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem
        autobusu lub motocykla,
        b) pojazdem, o którym mowa w lit. a, z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej
        nieprzekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t,

c) ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym;
        3) kategorii A, B, B1, C, C1, D lub D1 - uprawnia do kierowania pojazdem w nich wymienionym z
        przyczepą lekką;

Reasumując powyższe, posiadając prawo jazdy kat.B możesz kierować zespołem pojazdów (Octavia+przyczepa) o łącznej dopuszczalnej wadze nie przekraczającej 3,5ton. Homologacja Octavii jest na 3085kg DMC zespołu pojazdów.
        Możesz spokojnie ciągnąć Octavią największą gabarytowo przyczepę, o DMC 1300kg jaką znajdziesz, posiadąjc prawko kat.B. Bo rozumiem, że o to pytasz?

Komentarz

• klekocix
          Rider
          • 2010
          • 479
          • Octavia I combi (1U5)
          • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez leonn
          Dz. U. z 2005 r. Nr 108, poz. 908 z późn. zm.
          USTAWA z dnia 20 czerwca 1997 r.
          Prawo o ruchu drogowym

DZIAŁ IV

Kierujący

Rozdział 1
          Uprawnienia do kierowania

Art. 88.

1. Dokumentem stwierdzającym uprawnienie do kierowania pojazdem silnikowym jest prawo
          jazdy określonej kategorii.
          2. Prawo jazdy uprawnia do kierowania:
          1) kategorii A - motocyklem;
          2) kategorii A1 - motocyklem o pojemności skokowej silnika nieprzekraczającej 125 cm3 i mocy
          nieprzekraczającej 11 kW;
          3) kategorii B:
          a) pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem
          autobusu lub motocykla,
          b) pojazdem, o którym mowa w lit. a, z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej
          nieprzekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t,

c) ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym;
          3) kategorii A, B, B1, C, C1, D lub D1 - uprawnia do kierowania pojazdem w nich wymienionym z
          przyczepą lekką;

Reasumując powyższe, posiadając prawo jazdy kat.B możesz kierować zespołem pojazdów (Octavia+przyczepa) o łącznej dopuszczalnej wadze nie przekraczającej 3,5ton. Homologacja Octavii jest na 3085kg DMC zespołu pojazdów.
          Możesz spokojnie ciągnąć Octavią największą gabarytowo przyczepę, o DMC 1300kg jaką znajdziesz, posiadąjc prawko kat.B. Bo rozumiem, że o to pytasz?

Bardzo Ci dziękuję, prawie wszystko jasne.
          Prawie - bo nadal nie wiem, jak to wygląda jeśli chodzi o przyczepę jedno i dwuosiową - czy jest jakaś różnica, jeśli miesci się w 750kg?
          Freshtimers.pl, czyli mój mały fanpage z samochodami na wielkim Facebooku

https://www.facebook.com/Freshtimers

Komentarz

• leonn
            RS
            • 2011
            • 2730
            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez klekocix
            nie wiem, jak to wygląda jeśli chodzi o przyczepę jedno i dwuosiową - czy jest jakaś różnica, jeśli miesci się w 750kg?
            Nie ma znaczenia, ile osi ma przyczepa, przyczepa lekka ma max DMC750kg bez znaczenia czy ma jedną czy dwie osie.
            Ty jej nie możesz ciągnąć Octavią , bo masz w dowodzie 600kg. i taką przyczepe lekką możesz ciągnąc, a nie 750kg jeśli nie ma hamulca. W twoim przypadku ta 750kg musi mieć hamulec, inaczej płacisz podczas kontroli.

[ Dodano: Sob 18 Lut, 12 00:10 ]
            klekocix tu masz podstawę prawna, dlaczego przyczepa lekka o DMC 750kg, ciągnięta przez Octavię musi mieć hamulec;

Dz.U. z 2003 nr 32 poz. 262
            Tekst obowiązuje od 24 listopada 2011

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY
            w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia z dnia 31 grudnia 2002 r.

Na podstawie art. 66 ust. 5 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. Nr 98, poz. 602, z późn. zm. 2) ) zarządza się, co następuje:

DZIAŁ I
            Przepisy ogólne

DZIAŁ III
            Warunki techniczne pojazdu samochodowego i przyczepy przeznaczonej do łączenia z tym pojazdem

ROZDZIAŁ 1
            Warunki ogólne

§ 6. Ilekroć w niniejszym dziale jest mowa o pojeździe, rozumie się przez to pojazd samochodowy i przyczepę.

ROZDZIAŁ 4
            Hamulce

§ 14. 1. Pojazd samochodowy, z wyjątkiem motocykla i trzykołowego pojazdu samochodowego o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 1 t, wyposaża się w następujące rodzaje układów hamulcowych, zwanych dalej hamulcami:

1) hamulec roboczy działający na wszystkie koła przeznaczony do zmniejszania prędkości pojazdu i zatrzymywania go w sposób niezawodny, szybki i skuteczny, niezależnie od jego prędkości i obciążenia oraz od kąta wzniesienia lub spadku jezdni, z możliwością:

a) regulowania intensywności hamowania,

5. Przyczepa powinna być wyposażona w następujące rodzaje hamulców:

1) hamulec roboczy:

a) spełniający wymagania określone w ust. 1 pkt 1,

b) uruchamiany z miejsca kierowcy jednym ruchem łącznie z hamulcem roboczym pojazdu ciągnącego, z zastrzeżeniem przepisu ust. 7,

c) zapewniający samoczynne zatrzymanie przyczepy w razie zerwania podczas jazdy połączenia z pojazdem ciągnącym;

2) hamulec postojowy:

a) działający również, gdy przyczepa jest odłączona od pojazdu ciągnącego,

b) uruchamiany z zewnątrz, a w odniesieniu do przyczepy przystosowanej do przewozu osób uruchamiany również z wnętrza przyczepy; przez uruchamianie rozumie się również zwalnianie hamulca.

6. Przepisu ust. 5 nie stosuje się do:

1) przyczepy lekkiej, pod warunkiem że niezależnie od urządzenia łączącego przyczepa ta ma dodatkowe połączenie (łańcuch, linka), które w razie zerwania głównego urządzenia łączącego będzie zapobiegało dotykaniu jezdni przez dyszel i zapewniało niezbędną kierowalność przyczepy; jeżeli jednak dopuszczalna masa całkowita takiej przyczepy jest większa niż połowa masy własnej pojazdu ciągnącego, powinna ona spełniać wymagania określone w ust. 7;

2) jednoosiowej przyczepy dłużycowej.

7. W przyczepie o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, przeznaczonej do ciągnięcia przez pojazd, którego dopuszczalna masa całkowita wynosi nie mniej niż 1,33 dopuszczalnej masy całkowitej przyczepy, dopuszcza się hamulec roboczy typu bezwładnościowego (najazdowy), działający co najmniej na koła jednej osi; warunek stosuje się również do przyczepy o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 5 t, zarejestrowanej po raz pierwszy przed dniem 1 stycznia 1968 r.

8. Przepisu ust. 7 nie stosuje się do naczepy

Komentarz

Pracuję...